Synttärit oli hänelle luvattu niin pitihän ne pitää. Synttäripäivä oli virallisesti helmikuussa, mutta silloin oli niin paljon ohjelmaa ettei niitä ehditty silloin viettää. Nyttenkin aika oli kortilla ja synttärit saatiin kasaan kauhealla tohinalla.
Tarjoilutkin neiti oli itse jo päättänyt aikapäivää sitten. Hän ilmoitti minulle, että haluaa "Onneli & Anneli täytekakun", keksejä, suolatikkuja, karkkia etc. Mulla ei ollut harmainta aavistustakaan siitä, mitä kakku pitää sisällään. Olin käynyt tytön kanssa katomassa kyseisen elokuvan jossa Onnelilla ja Annelilla oli syntymäpäiväjuhlat, tarjolla oli täytekakkua. Luultavasti kakku siis olisi jotain todella tyttömäistä sisältäen vaaleaa, että tummaa täytettä ja tietysti pinkkiä! Joten tämä äiti päätti toteuttaa tyttönsä täytekakku toiveen. Valitsimme yhdessä täytteiksi: vaniljamoussen, vadelmamoussen ja suklaamoussen. Kun, aloin täytteitä työstämään maistatin kaikki tytölä ja ne saivat hyväksyvän vastauksen. Olin myös todella yllättynyt, että tämä kakku upposi pienille tytöille, yleensä kutsuilla on kakkua jäänyt syömättä, mutta nyt jopa sellainen tyttö, joka ei kakkua syö niin otti lisää. Ilmeisen onnistunut täytekakku siis!
”Onneli & Anneli-
täytekakku”
Pohja
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl ohrakasta (ohratärkkelys)
½ tl leivinjauhetta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
Ripottele suklaa hippusia tummasta suklaasta
Leikkaa leivinpaperista pala 26 cm halkaisijaltaan olevan
irtopohjavuoan pohjalle (vuoan reunallekin voi laittaa suikaleen). Vaahdota munat
ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohrakas, leivinjauhe
ja kaakaojauhe ja siivilöi ne vaahdon joukkoon varovasti käännellen. Ripottele
suklaahiput taikinaan ja kääntele taikinaa. Kaada taikina vuokaan. Paista
225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 6 minuuttia. Kumoa uunista tullut pohja
ylösalaisin sokeroidulle leivinpaperille. Irrota kääretorttupohjasta siinä
kiinni oleva leivinpaperi. Anna pohjan jäähtyä.
Vaniljamousse
2,5dl vispikermaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200g maustamatonta tuorejuustoa 10%
3-4rkl sokeria
4tl vaniljasokeria
2kpl vaniljatankoja
4 liivatelehteä
Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja laita odottamaan jääkaappiin. Laita liivatteet
likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita siihen
tuorejuusto, sokerit ja vaniljatangoista erottamasi siemenet. Sulata liivatteet
tilkassa vettä (n. 1rkl). Lisää ohuena vanana tuorejuusto-sokeriseokseen
kokoajan sekoittaen. Lisää lopuksi kerma varovasti käännellen.
Vadelmapyree
250 g pakastevadelmia
2 rkl sokeria
1 rkl vettä
Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Keitä seosta
keskilämmöllä, kunnes sokeri on sulanut ja vadelmat hajoavat eli noin 10
minuuttia. Siivilöi siemenet pois painelemalla seos tiheän siivilän läpi. Anna
pyreen jäähtyä. Pyrettä tulee noin 1 3/4 dl.
Vadelmatäyte
3 dl vispikermaa
3/4 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g Valio maustettu rahka vanilja
jäähtynyt vadelmapyree (noin 1 3/4 dl)
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma
ja sekoita joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri, vaniljarahka ja vadelmapyree.
Kiehauta vesitilkka kattilassa ja liuota joukkoon puristetut liivatteet. Kaada
ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan
suklaatäytteen päälle ja tasoita pinta.
Suklaamousse
3 dl Vispikermaa laktoositon
200g vanilja rahkaa
tai vaihtoehtoisesti maustamatonta tuorejuustoa 10%
200 g tummaa suklaata
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka tai tuorejuusto.
Sulata suklaa liedellä vesihauteessa. Lisää vaahdon joukkoon ja sekoita
tasaiseksi. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ja jähmetä jääkaapissa.
Kakun kokoaminen:
Kun, pohja on jäähtynyt kumoa se sokeroidulle leivinpaperille odottamaan. Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla
niin, että kelmun reunat tulevat yli vuoasta.
Kakku kootaan nurinperin.
Kumoa kelmutetun irtopohjavuon pohjalle ensin vaniljamousse, laita
jääkaappiin hyytymään siksi aikaa, kun teet vadelmamoussea. Valmista vadelmamousse
ohjeen mukaan. kaada vadelmamousse vaniljamoussen päälle, tasoita pinta. Laita
kappiin hyytymään siksi aikaa, kun valmistat suklaamoussea. Kun mousse valmis,
kaada se vaniljamoussen päälle. Viimeiseksi aseta, kakkupohja päälle. Peitä
kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Täytteiden pitää olla hieman jähmeitä, ennen kuin lisäät
seuraavan kerroksen, muuten aineet sekoittuvat keskenään. Jos täyte tuntuu
löysältä voit lisätä 1-2 liivatetta sekoitettuna pieneen määrään vettä. Suklaamousse
täytteessä ei ole liivatetta, sillä suklaa jähmettää moussea kivasti, muttei
liikaa.
Kun, kakku on hyytynyt yön yli kumoa kakku kakkuvatiin.
Koristele.
Kuningatar-rahka
1 prk kuningatar-rahkaa
2dl vispikermaa
½ dl tomusokeria.
Valkosuklaa-kerma
Vaahdota vispikerma. Lisää joukkoon rahka+ tomusokeri. Lisää
sokeria makusi mukaan. Levitä rahka kakunpinnalle + hieman reunoille.
Valkosuklaakerma:
4 dl vispikermaa
100g valkosuklaata
Sulata valkosuklaa ja annan hieman jäähtyä. Vaahdota kerma.
Lisää valkosuklaa ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Laita valkosuklaakermavaahto
pursotuspussiin ja pursota reunoille haluamallasi tavalla.
Brookie
Brownie-taikina:
115 g voita
150 g suklaata
2 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
½ tl suolaa
Cookie-taikina:
115 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 muna + 1 keltuainen
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
150 g suklaata
Valmista brownie-taikina. Sulata voi ja suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa joukkoon sokeri ja fariinisokeri. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Vatkaa joukkoon kananmunat.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe ja suola. Siivilöi ne suklaaseokseen ja kääntele taikina tasaiseksi.
Vatkaa joukkoon kananmunat.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe ja suola. Siivilöi ne suklaaseokseen ja kääntele taikina tasaiseksi.
Vuoraa noin 22 x 22 cm:n kokoinen neliön tai suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka tai uunivuoka leivinpaperilla. Saat leivinpaperin asettumaan vuokaan paremmin, kun rypistät sen palloksi, kastelet kevyesti vedellä, rypistelet vielä hetken ja sitten avaat.
Kaada brownie-taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja laita vuoka jääkaappiin ainakin tunniksi.
Kaada brownie-taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja laita vuoka jääkaappiin ainakin tunniksi.
Valmista cookie-taikina. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää yksi kokonainen muna ja yksi keltuainen, ja vatkaa vielä pari minuuttia.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne voi–sokeri-seokseen. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, jotta siihen ei muodostu sitkoa.
Leikkaa suklaa veitsellä kuutioiksi. Kääntele ne lopuksi taikinan joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne voi–sokeri-seokseen. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, jotta siihen ei muodostu sitkoa.
Leikkaa suklaa veitsellä kuutioiksi. Kääntele ne lopuksi taikinan joukkoon.
Asettele cookie-taikina kahden lusikan avulla nokareiksi brownie-taikinan pinnalle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. HUOM! Jatka paistamista tarpeen mukaan, jos brownie-kerros vaikuttaa liian raa'alta. Tarkkaile kuitenkin, ettei taikina kypsy liikaa vaan jää sisältä kosteaksi. Anna jäähtyä rauhassa vuoassaan huoneenlämpöiseksi. Brookie kiinteytyy vasta jäähtyessään ja koostumuksesta tulee siten oikeanlainen: rapea päältä ja tahmea sisältä.
Nosta kakku leivinpaperin avulla vuoasta ja leikkaa 12–16 ruuduksi ohutteräisellä veitsellä.
Wau, tuo kakku vaikuttaa tosi ihanalta. Saa nähdä riittääkö mulla viitseliäisyyttä alkaa tekemään sitä viikonloppuna. Sunnuntaina juhlitaan lapsen synttäreitä, eli periaatteessa mulla voisi olla aikaa tehdä se lauantaina, mut meneekö tuossa kovin kauan kaikkinensa?
VastaaPoistaHmmm, en katsonut kelloa yhtään, kun tuon tein, olen niin tottunut leipomaan kiireen keskellä et villiveikkaus on, että mulla meni tuohon reilu tunti. Vinkkinä, laske kaikkien täytteiden vispikermat yhteen ja vatkaa kaikki kerralla. Sitten vaan arvioit noin arvon mitä kuhunkin täytteeseen tulee, eikä tarvitse olla jatkuvasti vatkaamassa. Jos ei jaksa/ ehdi tehdä täytteitä itse niin kaupasta löytyy leivonta-osastolta valmiit kakkumousse aineet ;) Mä olen todella huono käyttämään mitään valmista. Koristelun-aineet vei n. 20min. Ja itse koristelu 15min. Täytteiden tekemistä helpottaa myös, kun otat valmiiksi esille kaikki raaka-aineet mitattuina kulhoihin ( ei tietty rasioita tarvi erikssen laittaa mihinkään) ja sitten vaan annat mennä ;) Voit myös tehdä "putkessa" kaikki täytteet valmiiksi, kun eka täyte valmis laitat sen jääkaappiin odottamaan, teet toisen ja laitat senkin jääkaappiin odottamaan ja sitten kolmas tekeytymään. Sitten vaan täyttämään. Hieman hyytynyt, kuin löysä täyte on helpompi saada pysymään paikallaan. Ja huomaat, et onko tuossa ajassa täyte lähtenyt hyytymän et tarviiko lisätä liivatetta.
VastaaPoista